margadewaard

Portfolio

Schrijver & Ontwerper

Mijn naam is Marga de Waard, ik maak collages, schrijf korte verhalen en voer maatschappelijke projecten uit rond cultureel erfgoed  of sociale thema’s.

Meer weten? Bel 06 44666006 of mail naar info@margadewaard.nl

2020
XL COLLAGES
homepage achtergrond

Serie 'Wonderworld'

'WonderWorld' bestaat uit een serie collages waarin mens en dier op een surrealistische manier samen zijn afgebeeld. Het is wat vervreemdende maar lichtvoetige kunst. Ik haal afbeeldingen uit hun context, voeg ze op een onverwachte manier  samen. Het nieuwe ontwerp fotografeer ik en bewerk het digitaal na. De collages worden afgedrukt op hoogwaardig acryl  of canvas. 

2018 >
MARGA'S MAGAZINE
margasmagazine

Verhalen over liefde, vergankelijkheid en het menselijk tekort.

In 2018 heb ik mijn online magazine opgezet als vervolg op mijn verhalenbundel ‘Vijftig’. In mijn Magazine vind je korte verhalen, gedichten en foto’s, meestal van  mij, soms van een ander. Op luchtige toon schrijf ik over universele  onderwerpen als liefde, vergankelijkheid en het menselijk tekort. De verhalen zijn soms melancholisch, soms ontroerend, vaak herkenbaar maar altijd relativerend.

2014-2018
UITGAVE VERHALENBUNDEL ‘VIJFTIG!’
Korte verhalen

De verhalenmaker

In 2014 verscheen mijn eerste verhalenbundel met daarin  vijftig door mij geschreven korte verhalen. Ook hier komen  de universele thema’s voorbij, vermengd met (zelf)spot,  humor en relativering. In 2016 en 2018 heb ik twee levensverhalen  geschreven, deze waren niet bestemd voor publicatie maar  voor persoonlijk gebruik.

2015
ERASMUS UNIVERSITEIT, ROTTERDAM
zwerfvuil erasmus

Een verhaal van zwerfafval

De hal van één van de universiteitsruimtes werd  samen met studenten ingericht voor de inauguratie  van een hoogleraar met zwerfvuil van  de campus zelf.

2005-2014
EIGEN ATELIER, RECYCLEDESIGN, ROTTERDAM
creatieve werkplaats

Design met een verhaal

Voorwerpen, meubels en lampen werden uit hun oorspronkelijke  functie gehaald en op een bijzondere manier met elkaar  verbonden. Luchtig, speels design op basis van hergebruik. De keuze voor  hergebruik was omwille van het milieu, maar ook om origineel en  budgetvriendelijk design te kunnen maken.

2010 & 2012
VERHALENPROJECT ‘WIL JE MET ME LOPEN?’ ROTTERDAM
Verhalenproject Wil je met me lopen

Verhalen van ouderen over hun verkeringstijd

Voor dit project werden in opdracht van Gemeente Rotterdam ouderen uit  twee wijken in Rotterdam geïnterviewd door jongeren uit dezelfde wijk over  hun verkeringstijd. De verhalen werden vastgelegd op een (tijdelijke) website en er was een  fototentoonstelling met verkerings- en trouwfoto’s.

2012
SCHIELANDHUIS, ROTTERDAM

Verhalen uit de Afrikaanderwijk

Samen met de conservator van het museum werd aan  bewoners van de Afrikaanderwijk in Rotterdam  gevraagd hoe hun ideale woonkamer eruit zou zien. Het museum wilde in kaart brengen óf er verschil in  interieurbeleving was en wat de verschillen waren in  interieurinrichting qua etnische achtergrond.

2010
ETALAGEPROJECT, ROTTERDAM
Marga de Waard etalages Dordtselaan

Etalages vertellen hun eigen verhaal

De etalages in de laan van een achterstandswijk moesten  een betere uitstraling krijgen, in opdracht van Gemeente  Rotterdam, als onderdeel van verbeterend wijkbeheer. Uiteindelijk hebben vijfendertig van de tweeënveertig  winkels meegedaan aan het project. Iedere winkel kreeg zijn eigen ontwerp, in felle kleuren met een woordenboekdefinitie, gezegde of spreekwoord als luchtig accent. Het ontwerp werd uitgevoerd in industrieel semi-permanent folie.

2009
PROJECT GOUWESTRAAT, ROTTERDAM
gouwe denker

Een verhaal uit de straat 

In de Gouwestraat waren acht dichtgetimmerde panden waar in opdracht van Gemeente Rotterdam een concept voor moest worden bedacht, in afwachting van de uiteindelijke renovatie. De houten platen voor de ramen  werden beplakt met wit industrieel folie met een  afbeelding van beroemde kunst met een knipoog  naar het heden. Door de speelse voorstelling verdween de grauwheid uit het straatbeeld en werd de leefbaarheid vergroot.

2007
PROJECT KERST, ROTTERDAM-ZUID
project kerst

Een kerstverhaal

Handgemaakte kerstversiering voor de dertig, vier meter hoge  kerstbomen in de Dordtselaan met als thema ‘liefde voor je wijk’, was de opdracht van de Gemeente Rotterdam. In totaal hebben er zeshonderd rode harten van MDF van dertig bij  dertig centimeter in de bomen gehangen die constant in beweging  waren door de wind.

2006
KUNSTROUTE, RECKLINGHAUSEN

Het verhaal van een rivier

Vijfhonderd ééndimensionale konijnen, in twee kleuren, tegen de helling  van de rivier de Emscher als onderdeel van een tijdelijke kunstroute. De  kleuren waren bruin en fluorescerend groen om de positieve verandering  in de flora en fauna aan te geven. De rivier was weer schoon na jarenlang een stortplek te zijn geweest voor  de zware industrie.

2003
CRISISOPVANG, ROTTERDAM
crisisopvang

Het verhaal van de opvang

Negen kamers in de crisisopvang voor (tiener)meisjes heb  ik ieder een eigen thema gegeven. Er is zo veel mogelijk  gebruik gemaakt van de bestaande meubels en  voorwerpen.

2000-2005
TENTOONSTELLINGEN, NEDERLAND, DUITSLAND
tentoonstellingen

Beeldtaal

Op verschillende locaties in Nederland en Duitsland heb ik exposities gehad met wandobjecten. Speelse blikvangers waarin bestaande voorwerpen uit hun context  of functie werden gehaald en samengevoegd in antieke lijsten.

Scroll naar top