PORTFOLIO

2021
(PR0OUD

Foto expositie

Voor het fotoproject (Pr)Oud hebben ik samengewerkt met Anneke Bloema. resultaat werd een expositie waarin woord en beeld samenkomen. Anneke's krachtige, eerlijke foto's van de geportretteerde mensen zijn vergezeld van een pakkend citaat dat is opgetekend tijdens de gesprekken die ik met de deelnemers voerde.

2021
WIL JE MET LOPEN? VLAARDINGEN

Wil je met me lopen?

In dit project hebben 17 ouderen uit Vlaardingen herinneringen gedeeld aan hun verkeringstijd. Mooie, persoonlijke verhalen die een tijdsbeeld schetsen van Nederland rond 1950. De verhalen zijn gebundeld in een glossy magazine en er was een slotbijeenkomst waar ouderen op een laagdrempelige manier contact konden leggen met elkaar.

2021
KUNSTBEURS ART EINDHOVEN

Geselecteerd deelnemer aan de tweedaagse kunstbeurs met mijn collages in Eindhoven.

2020
XL COLLAGES
homepage achtergrond

Serie 'Wonderworld'

WonderWorld is een serie van 9 XL-collages, van 120 x 90 cm, afgedrukt op hoogwaardig, glanzend acryl met een dibond achterwand. Het is een beetje vervreemdende maar lichtvoetige kunst. 

https://www.margadewaard.nl/shop

2019
DE STOORVOGEL

Online verhalenproject Tweede wereldoorlog

In 2019 heb ik samen met Eric Burger een online magazine met verhalen over de Tweede Wereldoorlog opgezet. Tegen de achtergrond van de familiegeschiedenis van Eric vertellen we verhalen uit het dagelijks leven van gewone mensen in een ongewone tijd.

De Stoorvogel

2007 - 2019
RECLASSERING ROTTERDAM

Medewerker Werkstraffen

Ruim 12 jaar heb ik voor de reclassering Nederland gewerkt als medewerker werkstraffen. Honderden verhalen heb ik gehoord. van mensen die door de rechter een taakstraf hadden opgelegd gekregen. Geen verhaal was hetzelfde.

2018 >
MARGA'S MAGAZINE
margasmagazine

Verhalen over liefde, vergankelijkheid en het menselijk tekort.

In 2018 heb ik mijn online magazine opgezet als vervolg op mijn verhalenbundel ‘Vijftig’. In mijn Magazine vind je korte verhalen, gedichten en foto’s, meestal van  mij, soms van een ander. Op luchtige toon schrijf ik over universele  onderwerpen als liefde, vergankelijkheid en het menselijk tekort. De verhalen zijn soms melancholisch, soms ontroerend, vaak herkenbaar maar altijd relativerend.

2014-2018
UITGAVE VERHALENBUNDEL ‘VIJFTIG!’
Korte verhalen

De Verhalenmaker

In 2014 verscheen mijn eerste verhalenbundel met daarin  vijftig door mij geschreven korte verhalen. Ook hier , net als in het magazine, komen de universele thema’s voorbij, vermengd met (zelf)spot,  humor en relativering. 

2014-2017
BLOGS RECLASSERING NEDERLAND

Klantverhalen uit de dagelijkse praktijk van de Reclassering

Voor mijn toenmalige werkgever Reclassering Nederland heb ik een reeks blogs geschreven over het werk van reclasseerders en hun klanten. De blogs werden op de website van de organisatie gepubliceerd. Een deel daarvan is nu nog terug te vinden in het online magazine Marga’s Magazine.

2016-2018
LEVENSVERHALEN

De verhalenmaker

In 2016 en 2018 heb ik in opdracht twee biografieën/levensverhalen geschreven, deze waren niet bestemd voor publicatie maar voor persoonlijk gebruik.

2015
ERASMUS UNIVERSITEIT, ROTTERDAM
zwerfvuil erasmus

Een verhaal van zwerfafval

Ik heb samen met studenten van de universiteit één van de universiteitsruimtes ingericht voor de inauguratie  van een hoogleraar. Het afval was zwerfvuil van  de campus zelf, 

2005-2014
EIGEN ATELIER, RECYCLEDESIGN, ROTTERDAM
creatieve werkplaats

Design met een verhaal

Voorwerpen, meubels en lampen heb ik uit hun oorspronkelijke  functie gehaald en op een verrassende manier met elkaar  verbonden. Luchtig, speels design op basis van hergebruik. 

2010 & 2012
VERHALENPROJECT ‘WIL JE MET ME LOPEN?’ ROTTERDAM
Verhalenproject Wil je met me lopen

Verhalen van ouderen over hun verkeringstijd

Dit project heb ik tweemaal uitgevoerd in opdracht van Gemeente Rotterdam. Ouderen uit Rotterdam werden geïnterviewd door jongeren uit hun eigen woonwijk over hun verkeringstijd.  Hier is een  tentoonstelling van gemaakt.

2012
SCHIELANDHUIS, ROTTERDAM

Verhalen uit de Afrikaanderwijk

Samen met de conservator van het museum heb ik een workshop gegeven aan bewoners van de Afrikaanderwijk in Rotterdam. De vraag was hoe hun ideale woonkamer eruit zou zien. Het museum wilde in kaart brengen óf er verschil in  interieurbeleving was en wat de verschillen waren in  interieurinrichting qua etnische achtergrond.

2010
ETALAGEPROJECT, ROTTERDAM
Marga de Waard etalages Dordtselaan

Etalages vertellen hun eigen verhaal

De etalages in de laan van een achterstandswijk moesten  een betere uitstraling krijgen, in opdracht van Gemeente  Rotterdam, als onderdeel van verbeterend wijkbeheer. Uiteindelijk hebben vijfendertig van de tweeënveertig  winkels meegedaan aan het project. Iedere winkel kreeg zijn eigen ontwerp, in felle kleuren met een woordenboekdefinitie, gezegde of spreekwoord als luchtig accent. Het ontwerp werd uitgevoerd in industrieel semi-permanent folie.

2009
PROJECT GOUWESTRAAT, ROTTERDAM
gouwe denker

Een verhaal uit de straat 

In de Gouwestraat waren acht dichtgetimmerde panden waar in opdracht van Gemeente Rotterdam een concept voor moest worden bedacht, in afwachting van de uiteindelijke renovatie. De houten platen voor de ramen  werden beplakt met wit industrieel folie met een  afbeelding van beroemde kunst met een knipoog  naar het heden. Door de speelse voorstelling verdween de grauwheid uit het straatbeeld en werd de leefbaarheid vergroot.

2007
PROJECT KERST, ROTTERDAM-ZUID

Een kerstverhaal

Handgemaakte kerstversiering voor de dertig, vier meter hoge  kerstbomen in de Dordtselaan met als thema ‘liefde voor je wijk’, was de opdracht van de Gemeente Rotterdam. In totaal hebben er zeshonderd rode harten van MDF van dertig bij  dertig centimeter in de bomen gehangen die constant in beweging  waren door de wind.

2006
KUNSTROUTE, RECKLINGHAUSEN

Het verhaal van een rivier

Vijfhonderd ééndimensionale konijnen, in twee kleuren, tegen de helling  van de rivier de Emscher als onderdeel van een tijdelijke kunstroute. De  kleuren waren bruin en fluorescerend groen om de positieve verandering  in de flora en fauna aan te geven. De rivier was weer schoon na jarenlang een stortplek te zijn geweest voor  de zware industrie.

2000 - 2006
CRISISOPVANG, ROTTERDAM
crisisopvang

Pedagogisch medewerker

Begeleider van meisjes van 14-18 jaar in een crisissituatie. Ik heb er ook 9 'meidenkamers' opgeknapt, elke met hun eigen thema.

1992 - 2000
COA

Opvangmedewerker

Opvang en begeleiding van asielzoekers in verschillende fasen van hun procedure.

1990-2005
TENTOONSTELLINGEN

Nederland en Duitsland

Verschillende tentoonstellingen met wandobjecten.

Scroll naar top